Resa till Stockholm

Vi rekommenderar alla att använda tåget. Eftersom det är mest miljövänligt och bekvämt. Det kan också vara mycket förmånligt om du bokar i god tid . Men om ni inte har något annat val än att flyga till Stockholm, finns här 4 olika flygplatser. Du kan också anlända med färja eller buss.

När i Stockholm, rekommenderar vi dig att använda kollektivtrafiken, vilket är utmärkt och effektivt.

 

Flyg till Stockholm

Stockholm-Arlanda Airport ligger 42 km norr om centrala Stockholm. Arlanda har erhållit priset som världens mest klimatvänliga flygplats av `Airport Council International Europé`. Arlanda jobbar aktivt med miljöfrågor och vad de kallar klimat kompensation.

Arlanda Express är det snabbaste sättet in till centrum. Det tar bara 20 minuter från flygplatsen till T-centralen. Det finns två stationer på flygplatsen, Arlanda Södra med tillgång till terminalerna 2, 3 och 4 och Arlanda norra i terminal 5.

Stockholm-Bromma Airport ligger närmast centrala Stockholm. Bromma ligger ca 10 km väster om centrum. Flygplatsen trafikeras främst av inrikes flyg. Brussels Airlines är en av de utländska operatörer som flyger till Bromma. Flygbussarna tar ca: 20 minuter från flygplatsen till Cityterminalen. Det finns också SL- bussar, som är det billigare alternativet och ansluter med tunnelbanan. För ytterligare information om kollektiv trafiken, besök SL webbplats. Taxi finns också.

Stockholm – Skavsta Airport ligger i Nyköping, 100 km sydväst om centrala Stockholm, det är främst lågkostnadsbolagen Ryanair och Wizz Air som flyger hit. Flygbussarna tar 80 minuter från flygplatsen till Cityterminalen.

Stockholm- Västerås Airport ligger i Västerås, 100 km nordväst om centrala Stockholm. Lågprisflygbolaget Ryanair är den största aktören här. Från flygplatsen tar det ca: 75 minuter att nå Cityterminalen.

 

Flygbussarna

Flygbussar avgår från alla fyra flygplatser och är det enklaste sättet att nå Cityterminalen. Flygbussarna stannar även vid andra hållplatser i Stockholm och förorterna. Bussar från Arlanda Airport går regelbundet medan de till och från Bromma, Skavsta och Västerås flygplatser ansluter med ankomst -och avgångstider.

 

Hyra bil

De flesta stora internationella biluthyrningsföretag har kontor och uthyrningsställen på alla Stockholms flygplatser. Det är möjligt att boka i förväg eller direkt på flygplatsen. För att hyra en bil måste man ha ett nationellt körkort och ett giltigt pass om man inte är svensk medborgare. Stockholms innerstad har vägtullar för Svensk – registrerade fordon, så se till att fråga om vägtullar ingår i priset.

 

Tåg till Stockholm

Att anlända till Sverige med tåg från Europa är snabbt och enkelt. SJ erbjuder resor från och till Oslo, Köpenhamn, Berlin och inrikeslinjer i Sverige för att nämna några.

X2000 från Malmö i södra Sverige tar ca 4,5 timmar till Stockholm, och det tar cirka tre timmar från Göteborg.

Du kan söka resor och köpa biljetter direkt hos SJ.

 

Centralstation Stockholm

Centralstationen är det naturliga navet för resenärer, om man åker tåg, pendel, tunnelbana eller buss. Cityterminalen ligger också precis bredvid.

Du kan även hitta en polisstation, ett växelkontor, bankomater, skåp, allmänna toaletter, internet café, och flera restauranger, caféer och butiker inom eller strax utanför centralstationen.

På Cityterminalen, avgår både flygbussar och långdistans bussar.

Arlanda Express avgår norr om centralstationen. På det nedre planet i centralstationen kan man gå mellan pendeltågsplattformaren och tunnelbanan. Du kan också finna ett SL – Center här, var ni kan köpa både Stockholmskortet och biljetter till kollektiv transporten.

Du kan också hitta ett taxi kontor utanför centralstationens entré på Vasagatan.

 

Buss till Stockholm

Swebus Express har det största valet av bussförbindelser till och från Stockholm men det finns flera andra små och stora företag att välja på, t.ex. Bus4You eller Ybuss. Cityterminalen är Stockholms centrala busstation.

 

Swebus Express

Med Swebus kan du resa över hela landet, samt till Norge, Danmark och Tyskland i bekväma, moderna bussar. Biljetterna kan köpas på deras hemsida.

 

SL – Storstockholms Lokaltrafik

SL, ansvarar för bussarna, tunnelbanan, pendeltågen, spårvagnarna och vissa färje linjer i Storstockholm.

Tunnelbanan är det enklaste sättet att ta sig runt i staden. Staden är uppdelad i tre zoner, och zon biljetter är bra för flera resor under en timme.

Biljetterna kan köpas på SL Center eller pressbyrån. Det är inte möjligt att betala kontant för biljetter ombord på bussarna i Stockholm.

Det finns 1, 3 eller 7-dagarskort, som tillåter fria resor i alla zoner under din period. Ett annat alternativ är Stockholmskortet, som också tillåter fria resor och fri entré till 80 museer och attraktioner i staden. Stockholmskortet gäller för 24, 48 eller 72 timmar.

 

Taxi

Det finns många taxibolag att välja på i Stockholm. Godkända taxibilar med uppmätta biljettpriser använder alltid gula nummerskyltar.

— Kolla priset på den gula etiketten, som vanligtvis är satt på det bakre dörrfönstret, innan du sätter dig i taxin. —

Priset på den gula etiketten är baserad på 10 km, 15 minuters resa. För resor till och från Arlanda, har de större taxibolagen fasta priser. Fråga alltid föraren i förväg om priset. Utöver de stora taxibolagen finns flera fristående företag, försiktighet rekommenderas.