Baja California Sur

Baja California Sur är en av de säkraste och mest visuellt fantastisk regioner i hela Nordamerika. Södra Baja anses vara en av de säkraste platserna i hela Mexiko, tillsammans med Yucatán halvön.

 

Loreto är en liten stad i Baja California Sur som ligger mellan bergen och havet, där våra turer utgår ifrån. Sierra la Giganta med deras vulkaniska färger och nästan 1600m höga berg, är en imponerande bakgrund till livet i Loreto och dess öar.
I vårt närområde kan vi finna fem stora öar, som alla omfattas i `National Marine Park Bay of Loreto`, 510.000 hektar. Storleken på öarna, deras skönhet och avstånden mellan dem och deras stränder gör Loreto National Marine Park ett perfekt resmål för våra kajakturer.

 

LORETO NATIONAL MARINE PARK BAY OF LORETO

En gräsrotsframgångssaga.

 

Staden Loreto växte på 1990-talet och flera lokala medborgare bekymrade sig över belastningen på naturresurserna.
Efter att ha sett fiske längs Mexikos fastland misslyckas under trycket av turism och bosättningsutveckling, begärde de att regeringen skulle hjälpa dem att förvalta resurserna och skapa en hållbarutveckling. Efter 4 år skapades `Loreto National Marine Park` den 19 juli, 1996.

 

Parken började med ingen personal, inga fordon, inga kontor, inga båtar, och ingen budget. Utan endast donationer, idag däremot drivs den av parkförvaltarna för en långsiktig hållbarhet med hjälp av regeringen.

 

Inte är parken bara en lokal framgångssaga, det har även varit en inspirationskälla och ett exempel för andra parker i Mexiko. Nationella marinaparkerna i `Los Frailes` och `Bahia de los Angeles` skapades av Mexikos medborgare på ett liknande vis.

 

Djur, grönsaker, mineraler

`Loreto National Marine Park` har inte bara en vacker natur i en dramatisk miljö, med höga klippor och sandstränder och turkost vatten.
Det är också hem till 695 kärlväxter, mer än i någon annan marin nationalpark i världen. Här finns cirka: 890 fiskarter, 90 av dem endemiska.

 

Sist men inte minst, utan helt fantastisk så finner vi även 39% av världens totala antalet arter av marina däggdjur och en tredjedel av världens marina valarter här.

 

I `Loreto National Marine Park` finner du allt från blåvalar, knölvalar, delfiner, havssköldpaddor, plankton till magnifika fregattfåglar, pelikaner etc.

Sedan bildandet av Loreto National Marine Park, har UNESCO erkänt dessa öar och alla öar i Gulf of California (Cortez havet) som ett världsarv. Alla 244 öar i Gulf of California listas av UNESCO idag som världsarv.